Hva er normalt i forbindelse med svangerskapet?
Bekkenet har tre store ledd: To iliosakralledd bak og symfysen som en bruskskive foran. Disse leddene er stramt forbundet med sterke leddbånd som hindrer bevegelighet i bekkenet. Hos alle gravide skjer det en hormonell prosess som gjør at leddbånd blir mer tøyelig og bekkenet blir mer fleksibelt. Dette kalles fysiologisk bekkenløsning. Utover i svangerskapet blir kvinnen naturlig tyngre, og leddbåndene som alt er blitt mer elastiske tåler påkjenningen dårligere.
Hva er ikke normalt?
Fysiologisk bekkenløsning er normalt i alle svangerskap, men enkelte får store smerter rundt og i bekkenleddet. Smerter og gangvansker er karaktertrekkene ved bekkenleddsmerter (også definert som symptomgivende bekkenløsning). Bekkenleddsmerter kan en ha i svangerskapet og i de første månedene etter fødsel. Enkelte kvinner kan i flere år ha vedvarende plager i varierende grad.
Har du?
- Smerter når du går, står eller sitter.
- Smerter når du går i trapper.
- Vanskelig for å reise deg fra sittende stilling.
- Smerter når du skal snu deg i sengen.
- Smerter som gir problemer med å klare de daglige arbeidsoppgavene.
Smertene kan sitte foran i symfysen og/eller bak over ett eller begge iliosakralledd.
Se flere bilder av bekkenleddet her >>>
Se film av bekkenleddet her >>>
Blir jeg bra igjen?
De aller fleste med bekkenleddsmerter, forbundet med svangerskap og fødsel, vil med eller uten behandling bli bra igjen. Noen får tilbakefall og noen få opplever at smertene kan komme og gå over tid. Dette er i seg selv ikke farlig eller unormalt. Kunsten er å redusere plagene ved å ta hensyn til kroppens signaler, slik at du ikke utsetter deg for mer smerter enn nødvendig, samtidig skal du ikke være redd for å bevege deg. Har du plager etter svangerskapet, bør du diskutere behandlingsopplegget med fastlegen og behandleren din. Mange kvinner har nytte av å snakke med andre som er i samme situasjon.
Psykiske forhold
Bekkenleddsmerter en en muskel- og skjelett plage. Det å ha langvarige og intense smerter over tid gjør noe med oss. Smertene går ofte utover søvnen, som igjen gjør at du blir uopplagt og mindre utholdende om dagen. Dette gjør at de fleste blir slitne, det kan påvirke humøret og evnen til å takle smerter. Tenk igjennom hva du skal bruke kreftene til i løpet av dagen. Sett av tid til egenomsorg og gode opplevelser. Dette er viktige bidrag for mestring og livsglede.
Hvorfor smerte?
Det er ofte vanskelig å fastslå hvor smertene kommer fra eller hvordan de oppstår. Under graviditeten blir leddforbindelsene mer elastiske, det blir mer strekk på leddbåndene og dette kan føre til smerter. Det er flere strukturer i og rundt bekkenet som kan gi opphav til smerter samtidig. Hvor smertene sitter er individuelt: Over symfysen foran, over ett eller begge iliosakralleddene bak, i korsryggen, rundt baken, i lysken, i hoftene og nedover bena. Selv om en ikke kan sette fingeren på akkurat hva som er årsaken til smertene er smerten du opplever reell. Smerter i og rundt bekkenleddet kan gjøre svært vondt. Musklene kan ”knyte seg” og det føles som om de står i krampe. Det er svært sjelden at disse smertene er farlige. Tenk deg at bekkenet er en forstuet ankel. Ikke fremprovoser smerter gang på gang, dag etter dag – da kan du forverre situasjonen. Du må altså ta konsekvensene av det kroppen forteller deg for å hindre at smerten utvikler seg og blir kronisk. Det å avlaste og bruke kroppen på en god og hensiktsmessig måte lindrer og forebygger langvarige plager.
Ta gjerne kontakt med en LKB likeperson>>>
- Lytt til episoden om bekkenleddsmerter med Britt Stuge i LKB podkast «Knute i kroppen» for mer nyttig informasjon.
- Helsenorge.no
- Bekkenleddsmerter, Norsk gynekologisk forening